0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Start van ons bedrijf

In het jaar 1988 begonnen wij, Gert en Jennie Veninga, met de teelt van droogbloemen. Naast ons werk buiten de deur besteedden we onze tijd aan de verzorging en oogst van de droogbloemen. Toen op enig moment de vraag naar droogbloemen verminderde kwam de lelieteelt in beeld. In het 1991 werden de eerste leliebollen op ons bedrijf geteeld. In datzelfde jaar bouwden we de eerste schuur en een woning aan het Oranjekanaal in Hijken. In het jaar 1996 zijn we ook tulpenbollen gaan telen. Destijds waren de tulpenvelden een echte bezienswaardigheid op het Drentse platteland. In hetzelfde jaar werd de suikerbietenteelt overgenomen van het ouderlijk bedrijf van Gert. Aanvankelijk werden alle gewassen geteeld voor de contractteelt. In 1998 zijn wij gestopt met het produceren van droogbloemen en vanaf dit moment draaide het binnen Veninga Hijken voornamelijk om de teelt van tulpenbollen en leliebollen. 

Uitbreiding met een verwerkingslijn

Sinds 1998 worden naast contractteelt ook lelies en tulpen geteeld voor eigen risico. We bouwden een tweede loods voor opslag van machines en materiaal. Vanaf 1999 rooien en spoelen wij de bloembollen met eigen machines. Het jaar 2000 was het eerste jaar dat de leverbare bloembollen op ons bedrijf werden verwerkt. Onze derde schuur bouwden we in 2003. In deze schuur plaatsten we een verwerkingslijn voor zowel de leliebollen als de tulpenbollen. In 2010 kwam er een tweede verwerkingslijn bij.

Mede-eigenaren

Vanaf 2010 kregen Gert en Jennie ondersteuning bij de uitoefening van het bedrijf. Marco Booiman, Roan Veninga en Dion Veninga werden mede-eigenaar. 

Zonnepanelen

Aan de zuidkant van ons bedrijf bouwden we in 2011 nog twee loodsen. Sindsdien staat de spoelmachine onder dak. Daarnaast staat hier de plantgoedlijn en deel van is als koelcel ingericht. In 2015 zijn de daken aan de zuidkant vol gelegd met zonnepanelen. Hiermee wekken we circa twee-derde van de benodigde stroom op.

Nieuwe teelten

In 2015 hebben we voor de eerste keer Tagetes geteeld op ons bedrijf. Sinds het jaar 2017 worden er ook pioenrozen en gladiolen geteeld op ons bedrijf. Het is met name Dion die deze teelten verzorgd.

Tweede locatie

De laatste bouwactiviteiten zijn in 2019 afgerond. We hebben een nieuwe loods gebouwd op onze tweede locatie. Nog steeds aan het Oranjekanaal in Hijken. Deze loods wordt gebruikt voor de opslag en verwerking van de tulpen en gladiolen.