0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Werkzaamheden

De werkzaamheden bij Veninga Hijken Bloembollen zijn zeer seizoensafhankelijk. Zo zijn er tijdens het plant- en rooiseizoen erg veel werkzaamheden, daarentegen is het in de wintermaanden weer een stuk rustiger.
 
In de wintermaanden zijn wij bezig met het onderhoud aan de mechanisatie. Het onderhoud aan de mechanisatie wordt voornamelijk zelf uitgevoerd. Daarnaast zijn wij in deze winterperiode ook bezig met het grondverzet. Al het spoelzand moet namelijk uit het spoelbassin worden gegraven.
 
Het voorjaar staat in het teken van het lelies planten. Daarnaast moeten er vele werkzaamheden gedaan worden rondom het planten, zo moet er voordat er lelies worden geplant op een perceel eerst worden bemest.  Vervolgens wordt de grondbewerking gestart, daarna worden de lelies pas geplant. Verder zijn wij in het voorjaar bezig met koppen, verzorgen en selecteren van de tulpen. Daarnaast worden onze suikerbieten ook gezaaid in het voorjaar.
 
In de zomer is onze hoofdtaak de oogst van de tulpen. Het oogsten van tulpenbollen bestaat niet alleen uit het rooien van de bollen. Zo worden de tulpen eerst gespoeld, vervolgens worden de bollen terug gedroogd. Hierna worden de tulpenbollen verwerkt, hierbij worden eerst de wortels van de tulpen afgepeld, vervolgens worden de bollen op maat gesorteerd en tot slot worden de tulpen geteld. Daarnaast moeten de lelies ook bijgehouden worden in de zomer, zo moeten de lelies in deze periode gekopt worden. Ook worden de lelies gespoten tegen de opkomst van plagen en ziekten. Verder wordt ook het onkruid tussen de lelies weggetrokken.
 
Het najaar, dit is de drukste periode van het jaar. In het begin van het najaar zijn wij druk bezig met het planten van de tulpen. Rondom het planten hangen nog weer een aantal werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de grondbewerking. Wanneer het tulpen planten gebeurd is gaan wij verder met lelies rooien, spoelen en verwerken. Naast de bloembollenwerkzaamheden moeten onze bieten ook geoogst worden in het najaar.
 
Veninga Hijken Bloembollen doet bijna alle werkzaamheden zelf, een loonwerker wordt enkel ingeschakeld wanneer dit echt noodzakelijk is. De werkzaamheden die met de hand verricht moeten worden, worden voornamelijk gedaan door onze Poolse werknemers.