0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Spoelen

Lelies

De lelies worden gespoeld in het najaar. Doormiddel van tractoren en kiepwagens worden de lelies vervoerd vanaf het land naar het bedrijf. Vervolgens wordt er gelost in een stortbunker die de bollen met het zand doorvoert naar een zandzeef. Als het zand gescheiden is van de bollen worden de lelies schoongespoeld doormiddel van twee spoelmachines. Vervolgens wordt er door middel van een rollenzeef een eerste scheiding gemaakt tussen grote bollen die dienen voor de verkoop en de kleinere bollen die gebruikt worden als plantmateriaal in het volgende jaar. De wortels van de lelies worden ingekort tot een werkbare lengte. Het afval wordt doormiddel van een tweede rollenzeef gescheiden van de kleinere bollen. Dit afval wordt opgeslagen en gerecycled in de biogasindustrie. De leliebollen worden opgevangen in kuubskisten en voorzien van bijbehorend label om scheiding van rassen en partijen aan te kunnen geven.

De bollen worden ontsmet op een ontsmetdouche om eventuele schimmels die voortkomen uit beschadigingen te voorkomen. Doormiddel van mechanische beluchting worden de lelies teruggedroogd om vervolgens verwerkt te kunnen worden.

Tulpen

De tulpen worden gespoeld in de periode half juni tot en met juli. Het spoelen van de tulpen komt grotendeels overeen met het spoelen van de lelies. Alleen worden de wortels van de tulpenbollen na het schoonspoelen niet ingekort. Na de scheiding van de grote tulpenbollen en het plantmateriaal voor het volgende jaar wordt het plantmateriaal opgevangen in een vellenbak. Doordat de tulpen zinken in het water en de omhulllende vellen van de tulp en eventuele meegekomen stelen drijven, kan er een scheiding gemaakt worden tussen de bollen en het restmateriaal.

Na het spoelen van de bollen worden de kisten met de tulpenbollen geplaatst op “sloffen”. Dit wordt gedaan om de kisten individueel te kunnen drogen doormiddel van verwarmde beluchting. Als de tulpen gedroogd zijn kunnen ze verwerkt worden.

Hier ziet u een filmpje van het spoelproces van de tulpen:

Hier kunt u de inhoud creëren die zal worden gebruikt binnen de module.