0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Lelieteelt

We telen ongeveer 100 hectare lelies in Drenthe. Dit is deels 1-jarige teelt, deels 2-jarige teelt en deels 1,5-jarige teelt.

Plantgoed

Het plantgoed dat we gebruiken voor de teelt komt uit de oogst van het voorgaande jaar. Dit plantgoed wordt op maat gesorteerd. De kleinste maten worden in het voorjaar geplant en blijven zitten tot het najaar van het jaar erop (2-jarige teelt). De grotere maten worden eveneens in het voorjaar geplant en in hetzelfde jaar in het najaar geoogst (1-jarige teelt).

Gedurende de winterperiode slaan we het plantgoed op in de koelcellen. Bij 1,5 jarige teelt is dit niet nodig. Na de oogst wordt het plantgoed gesorteerd en in hetzelfde najaar weer geplant. Dit plantgoed oogsten we in het najaar erop.

Wij houden een vruchtwisseling van 1 op 6 aan en dit heeft als gevolg dat er in de buurt niet altijd percelen beschikbaar. Wij telen daarom ook lelies op percelen die voor ons op grotere afstand liggen.  Circa 80% van onze lelies telen we in een straal van ca 5 km rond ons bedrijf.

Assortiment

Ons assortiment lelies bestaat uit ongeveer 30 verschillende leliesoorten. Deze soorten kunnen worden onderverdeeld in vijf verschillende groepen. Dit zijn de Oriental, Aziaat, LA-hybriden, Longiflorums en OT-hybriden.

De leliebol die wij het meeste telen is de Oriental. Deze bollen geven een tamelijk lange bloem met veel knoppen. De Oriental wordt pas laat in het jaar gerooid. De leliebollen die wij telen zijn bestemd voor de teelt van snijbloemen. Na het verlaten van ons bedrijf gaan deze bollen de hele wereld over!

Kale-schubbenteelt

‘Nieuw’ plantgoed komt vanuit de ‘kale-schubbenteelt’. De kale schubben worden gemaakt door alle kleine schubben van een grote bol af te breken en deze opnieuw te planten. De schubben worden in het voorjaar gezaaid en blijven circa twee jaar in de grond zitten. De schubben zijn dan gegroeid tot plantgoed. Vervolgens wordt het plantgoed nog een keer geplant om later geoogst te worden als leverbare bol.

Een deel van onze lelieteelt is bestemd voor de ‘contractteelt’. Dit zijn vaste afnemers van ons en voor het planten is al bekend welke bollen deze afnemers krijgen. Het overgrote deel van onze lelieteelt is echter bestemd voor de vrije markt.

Wil je meer weten over lelieteelt? Kijk verder op onze website. Kijk op lelieteelt.nl of voor onderzoek over de lelieteelt op lelieteelt.eu!