0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Lelieteelt

Veninga Hijken Bloembollen teelt ongeveer 80 hectare lelies. De grote van het areaal stijgt gestaag. Van het areaal lelies wordt ongeveer 80 procent voor 1 jaar geteeld. Het overige deel van de lelieteelt bestaat uit 2-jarige teelt en kale schubbenteelt, deze 2 soorten lelieteelt staan beide 2 jaar lang op het land. Doordat de lelie een grote gewaspauze heeft, zijn er in de buurt niet altijd percelen beschikbaar. Daarom telen wij ook lelies op percelen die voor ons op grotere afstand liggen. De lelies worden in april en mei geplant om vervolgens in het najaar weer gerooid te kunnen worden.

Het assortiment lelies bestaat uit verschillende soorten, in totaal telen wij 30 verschillende soorten. Deze soorten kunnen worden onderverdeeld in 5 verschillende groepen. Dit zijn de Oriental, Aziaat, LA-hybriden, Longiflorums en OT-hybriden. Alle 5 leliegroepen worden bij Veninga Hijken Bloembollen geteeld, de Oriental groep is voor ons de grootste groep. De Oriental is een vrij lange lelie, met veel knoppen, die laat in het jaar gerooid wordt. De leliebollen die bij ons geteeld worden, zijn allemaal bestemd voor de snijbloemproductie.

Elke leliebol heeft een bepaalde maat, alle bollen zijn voor het planten gesorteerd op maat. De kleinere maten staan meestal 2 jaar lang op een perceel. Na 2 jaar zijn deze bollen zo groot dat de bollen kunnen worden verkocht. Daarnaast wordt er een gedeelte van onze lelies als ‘kale schubben’ geteeld. Deze kale schubben blijven ook 2 jaar in de grond zitten. De kale schubben worden gemaakt door alle kleine schubben van een grote bol af te breken en deze opnieuw te planten. Het kleine schubbetje groeit in twee jaar uit tot een bolletje, dit bolletje stoppen wij vervolgens nogmaals in de grond. De bollen die dan worden geoogst zijn groot genoeg om af te leveren.

Een deel van onze lelieteelt is bestemd voor de ‘contractteelt’, dit zijn vaste afnemers van ons en voor het planten is al bekend wat en hoeveel deze afnemers krijgen. Daarnaast worden ook een deel van onze lelies geteeld voor de vrije markt.

Voor meer informatie over de lelieteelt, neem eens een kijkje op lelieteelt.nl! Of voor onderzoek over de lelieteelt, neem eens een kijkje op lelieteelt.eu!