0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Rooien

 

Lelies

De leliebollen worden gerooid in het najaar. Dit wordt gedaan wanneer het bovengrondse gewas aan het afsterven is en de bol volledig gerijpt is in de grond. Doordat dit rijpingstijdstip verschillend is per ras geeft dat een uitgestrekt rooiseizoen.
 
De leliebollen worden geoogst door een rooimachine. Als de stelen nog niet volledig afgestorven zijn van de bol wordt er gekozen om de stelen machinaal te ’trekken’ van de bol. Vervolgens worden de overtollige plantenresten verwijderd doormiddel van een klapper voorop de rooimachine. De bollen worden door de rooimachine samen met een pakket van zand gelicht uit de grond. Dit zand dient ook als bescherming van de bol om beschadigingen te voorkomen tijdens het rooien en het transport. Door de spijlenmatten van de rooimachine wordt het overschot van zand achtergelaten op het land. Vervolgens worden de lelies met zand afgevoerd door een elevator. Voor het transport van de lelies worden er tractoren met kippers ingezet die de bollen afvoeren naar de spoelerij.
 
Natuurlijk komt er altijd modder mee vanaf het land, dit komt dan op de weg te liggen. Hiervoor hebben wij een veegmachine aangeschaft, waarmee wij de weg schoon houden!

Tulpen

De tulpenbollen worden gerooid in de periode half juni en juli. De uitvoering van het rooien gebeurd op dezelfde manier als bij de lelies. Het enige verschil is dat er bij de tulpen niet apart de stelen verwijderd hoeven te worden. En de verhouding van de rooimatten worden veranderd ten opzichte van het rooien van de lelies.
 
Hier ziet u een filmpje van het rooien van tulpen: