0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Tulpenteelt

Veninga Hijken Bloembollen teelt ongeveer 40 hectare tulpen. In tegenstelling tot de lelieteelt zijn de tulpen wel allemaal bestemd voor de 1-jarige teelt. De gewaspauze van de tulpenbollen is kleiner als die in de leliebollen. Hierdoor liggen de percelen over het algemeen ook meer in de buurt.
 
Wij telen verschillende soorten tulpen, er worden in totaal 15 verschillende soorten geteeld. Voor ons is het soort Queen of the Night het grootste soort. Bij Veninga Hijken Bloembollen wordt er geteeld voor de binnenlandse broeiers en voor de export van tulpenbollen naar het buitenland. De bollen die bestemd zijn voor de binnenlandse broeiers zijn bedoeld voor de productie van snijbloemen. De tulpenbollen die voor de export bestemd zijn worden ook wel ‘droogverkoop’ genoemd, deze tulpenbollen hebben als einddoel de tuin- en parkbeplanting. De ‘droogverkoop bollen’ worden speciaal geselecteerd op een goede huidkwaliteit. De regio Midden-Drenthe levert over het algemeen uitstekende huidkwaliteit.
 
Ongeveer de helft van het areaal tulpenbollen is contractteelt. Deze bollen worden afgezet aan vaste afnemers, die voor het planten aan bekend zijn. Het andere deel is bestemd voor de vrije markt.
 
In onderstaande film kunt u zien hoe bij ons het tulpen oogsten verloopt