0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Gewasverzorging

Waar we ons het gehele jaar druk om maken is dat we uiteindelijk een kwalitatief goed product willen afleveren bij onze klanten. Daarom moet het gewas op de juiste manier worden verzorgd.

Bloembollen

Wanneer we gaan planten, wachten we altijd totdat de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Het land moet er goed bijliggen en de weersomstandigheden moeten goed zijn. Om voorbereid te zijn op regenwater graven we gelijk na het planten greppels voor een goede ontwatering. In het voorjaar worden de weersites meerdere malen per dag geraadpleegd om te kijken wat de weersverwachting is. Dit is vooral om te voorkomen dat we niet worden verrast door nachtvorst. Nachtvorst in het voorjaar kan veel schade veroorzaken aan de jonge planten. Wanneer er nachtvorst wordt voorspeld proberen we de schade te beperken door onze percelen te beregenen of door een vliesdoek over de bedden te leggen.

Om te zorgen dat onze bloembollen niet worden geveld door ziekten en plagen spuiten we gewasbeschermingsmiddelen. De middelen, die we gebruiken houden de bollen gezond. Sinds 2015 spuiten wij met een spuit uitgerust met een Wingsprayerssysteem. De ‘wing’ van de spuitmachine sleept door het gewas heen, hierdoor kan het middel de plant op de juiste plek raken. Met het Wingsprayerssysteem spuiten we minder middel. Daarnaast blijkt uit onderzoek een driftreductie van meer dan 99%.

In het voorjaar komen de bloemen op onze bollenvelden. Dit is de tijd dat we gaan selecteren. We lopen dan door de velden en zoeken naar zieke planten. De zieke planten worden met de bol uit de grond getrokken. Na de selectie halen we de bloemen eraf. Dit doen we machinaal met onze kopmachines. De bloem laten bloeien kost energie. Energie die ten koste gaat van de groei van de bol. Het blad blijft staan om het zonlicht op te vangen.

Wanneer het niet regent, moeten wij zelf voor het water zorgen. Dan gaan we onze percelen beregenen. Wij doen dit of met een beregeningshaspel of met een vaste buizeninstallatie. Het water wordt uit een sloot of het een bron gepompt.

Onze bloembollen hebben voedingstoffen nodig om te kunnen groeien. We strooien kunstmest om te zorgen dat de bollen genoeg voedingstoffen hebben.

Suikerbieten

De suikerbieten worden meerdere malen per seizoen gespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor wordt de kans op een plaag of een ziekte verkleind.

Het onkruid in de suikerbieten wordt zowel machinaal, met een schoffeltuig als handmatig verwijderd.

We strooien kunstmest om te zorgen voor genoeg voedingsstoffen.