0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Gewasverzorging

Om kwaliteit een goed product te creëren moet het gewas verzorgt worden, hier zijn wij dan ook het hele jaar druk mee bezig. De gewasverzorging bestaat uit de machinale verzorging en het handwerk.

Bloembollen

Aan het verzorgen van onze bloembollen zijn verschillende werkzaamheden verbonden. Zo worden er al direct na het planten van de bloembollen greppels gegraven voor goede ontwatering. Vervolgens moet er, wanneer er een regenbui is geweest, gecontroleerd worden of het regenwater goed is weggestroomd. Onze bodem heeft als voordeel dat het van nature een goede ontwateringstoestand heeft.

Naast het bestrijden van het water, moeten de bloembollen ook worden bestreden tegen ziekten en plagen. Dit wordt gedaan door het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Door het spuiten blijft de bol gezond en zo kunnen wij een goede kwaliteit bol leveren. Sinds maart 2015 spuiten wij met een spuit die is uitgerust met een Wingsprayersysteem. De ‘wing’ van de spuitmachine sleept door het gewas heen, hierdoor wordt het gewas uit elkaar getrokken en kan het spuitmiddel de plant op de juiste plek raken. Daarnaast wordt er door het Wingsprayersysteem gespoten met nauwelijks drift. Uit onderzoek is gebleken dat er een driftreductie is meer dan 99% procent. In de bietenteelt is gebleken dat, door het gebruik van een Wingsprayer, het middelengebruik met 40% kan reduceren.

Wanneer de bloemen in bloei staan moet de kop van de bloem eraf worden gehaald, dit heet koppen. Wanneer er een kop op de bloem zou komen, kost het de plant veel energie. Deze energie gaat ten koste van de groei van de bol, nu wordt de kop eraf gehaald zodat de overige energie in de groei van de bol kan worden gestoken. Het koppen van de tulpen gebeurt in april. Het koppen van de lelies begint eind mei en eindigt in juli. Het grootste gedeelte van het koppen wordt gedaan door onze kopmachine. Deze machine kan echter niet alles meenemen, daarom lopen onze Poolse medewerkers altijd ter controle door de planten om de laatste koppen eruit te halen. Daarnaast wordt ook het onkruid wat tussen de bloemen staat in deze handeling verwijderd. In de foto hieronder wordt een tulpenveld machinaal gekopt.

Wanneer het een tijd niet meer heeft geregend, moeten wij zelf voor het water zorgen. Dit wordt gedaan door te beregenen. Wij hebben hiervoor verschillende installaties, het kan gedaan worden door middel van een beregeningshaspel, dit wordt vaak gedaan bij de grotere percelen. Het beregenen kan ook worden gedaan door middel van beregeningsbuizen met sproeiers hierop. Het water wordt uit een sloot gepompt of het wordt uit een put gepompt.

Een andere vorm van verzorging wordt gedaan door het strooien van kunstmest. Door de kunstmest krijgen de bloembollen voedingstoffen waardoor de bol en de plant door kan groeien.

Wanneer de plant net in bloei staat worden de planten geselecteerd. De zieke planten worden er dan inclusief bol uitgetrokken, zodat deze bol niet meer verkocht kan worden.

Maïs

Maïs heeft vergeleken met bloembollen weinig verzorging nodig. De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en het zaaien wordt gedaan door de loonwerker.

Suikerbieten

De suikerbieten worden meerdere malen gespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Door deze gewasbeschermingsmiddelen wordt de kans op een plaag of een ziekte in de suikerbieten verkleind.

Daarnaast wordt er 1 keer in het seizoen tussen de suikerbieten geschoffeld. Hierdoor wordt het onkruid wat tussen de suikerbieten verwijderd.

Naast het machinale schoffelen, wordt er ook een deel van het onkruid verwijdert door middel van handwerk. Dit handwerk wordt gedaan door onze Poolse medewerkers. Zij lopen in augustus door onze bieten heen en trekken het onkruid eruit.