Tagetesteelt
In 2015 zijn wij gestart met het telen van Tagetes. Hiermee bestrijden we het Pratylenchus penetrans aaltje, ook wel ‘PP aaltje’. Het ‘PP aaltje’ is schadelijk voor voor veel gewassen waaronder het leliegewas. Het tageteszaad wordt met onze eigen aangepaste zaaicombinatie gezaaid. Voor een goede bestrijding van het ‘PP aaltje ‘moet het gewas honderd dagen staan. De ‘PP aaltjes’ in de grond gaan dood op het moment dat de tagetes bloeit. De wortels scheiden op dat moment een stof af waar de aaltjes niet tegen kunnen. Na honderd dagen wordt het gewas afgemaaid en ingewerkt in de grond.
Blije bijen/blije imkers
Sinds een aantal jaren hebben we contact met de imkers van de lokale bijenhoudersvereniging. De imkers zetten graag hun bijenkasten bij onze tagetesvelden. Naast de lekkere honing die hiervan gewonnen wordt blijkt dat bijen die vliegen op tagetesbloemen veel meer weerstand hebben tegen de gevreesde varroamijt.
Luteïne
Luteïne is een natuurlijke kleurstof, die uit de bloemen van Tagetes kan worden gehaald. De stof wordt als voedingssupplement gebruikt bij sommige oogaandoeningen. Het HLB uit Wijster doet samen met de Drentse Bloembollentelers onderzoek naar de winbaarheid van luteïne.