Een aantal weken geleden hebben wij samen met collega Drentse Bloembollentelers een prijsvraag hebben georganiseerd. Voor de winnaar hebben we een VVV-bon beschikbaar gesteld. De winnaar is inmiddels bekend en heeft persoonlijk bericht ontvangen. De VVV-bon gaat haar kant op.
- C eens in de 6 jaar, omdat een ruime vruchtwisseling inhoud dat de gewassen minder last hebben van bodemziekten. Daarnaast speelt vruchtwisseling een belangrijke rol bij het behouden en verbeteren van de bodemvruchtbaarheid.
Vraag 2 Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw worden er bloembollen geteeld in Drenthe. Weet u in welke Drentse gemeente de meeste leliebollen worden geteeld?
- A Midden-Drenthe, is de gemeente waar de meeste lelieteelt te vinden is.
Vraag 3 Een groot deel van de de gewasbeschermingsmiddelen die in de lelieteelt worden gebruikt zijn biologisch. Weet u hoe groot dit percentage is?
- B 75%, het meest gebruikte middel is minerale olie, dat door Skal is geplaatst op de inputlijst voor de biologische landbouw. Daarnaast maakt de lelieteelt ook gebruik van knoflook- en zeewierextracten.
Vraag 4 Per maand zijn er diverse werkzaamheden te verrichten voor de lelietelers. Weet u welke werkzaamheden in de maand juli worden gedaan?
- Beregenen en koppen, in juli 2021 is weinig beregend omdat regenwater genoeg is gevallen.
Vraag 5 De Drentse Bloembollentelers werken er samen aan om steeds duurzamer te telen. Weet u met hoeveel procent de milieubelasting van de lelieteelt sinds de jaren 90 is afgenomen?
- 80%, er is een grote omslag gemaakt naar onder ander het gebruik van duurzame middelen, de teelt van tagetes, en het gebruik van andere type spuitmachines.