0593-525674 | 06 558 72 187 info@veningahijken.nl

Na lang ploeteren en modderen tijdens het natte oogstseizoen 2017, zijn we in het voorjaar van 2018 met frisse moed begonnen aan een nieuw teeltjaar.

De tweejarige lelieteelt en de tulpenteelt zijn ondanks alle ongemakken de winter goed doorgekomen. Nadat de zon een aantal dagen zijn best had gedaan en de temperatuur omhoog was gegaan bleken de velden er prima bij te staan. Blijkt wel weer dat de natuur zich altijd hersteld.

De winterperiode hebben we gebruikt om ons plantgoed voor de lelievelden 2018 te verwerken. Dit verwerken houdt in dat het plantmateriaal wordt geschoond van restmateriaal en gesorteerd in maten. Daarnaast wordt er gekeken naar welke bollen kunnen worden gebruikt om te schubben. De beslissing om een partij te planten of te schubben is vooral afhankelijk van hoe gezond een partij is en hoe de marktkansen zijn.

Eind maart hebben we de plantmachine uit de schuur gehaald en zijn we begonnen met het planten van de eenjarige lelieteelt. Daarna hebben we de tweejarige teelt geplant. Eenjarige teelt planten we in het voorjaar en oogsten we in het najaar van 2018. Tweejarige teelt oogsten we in het najaar van 2019.

Het is altijd van belang dat het planten en zaaien onder goede omstandigheden gebeurt. Als er dan iets mis gaat is dat hele seizoen en uiteindelijk ook met de oogst terug te vinden. Wanneer het een aantal dagen regent is het dus zaak om geduld te hebben en te wachten tot de omstandigheden beter zijn.

Nachtvorsten in de maanden april en mei geven het risico dat de jonge plantjes bevriezen en daarna niet meer herstellen. Dit was voor ons reden om een BSE Agro Reel Systeem aan te schaffen, waarmee we de velden snel en efficiƫnt kunnen bedekken. Dat was niet voor niets. Afgelopen voorjaar hebben we een aantal keren gebruik gemaakt van deze machine.

 

Onze tulpenvelden en natuurlijk ook die van onze collega’s hebben ook dit voorjaar weer voor veel landschapspracht gezorgd. Er waren diverse routes uitgezet, zowel met de auto, de fiets of lopend. Het weekend van 4 en 5 mei stond uiteraard zoals altijd in het teken van herdenken en vieren, maar daarnaast was het ook het weekend van Tulpenpracht bij Nacht. Voor het derde jaar werden de Drentse bollenvelden ’s avonds verlicht. Voor de deelnemers was er een route van circa 50 kilometer uitgezet.

Met de start van het voorjaar wordt het vorige seizoen afgesloten. Het lelieplantgoed is geplant en de zakken met bietenzaad en tageteszaad zijn gezaaid. Het voorjaar is gelijk de start van een nieuw seizoen. Land klaar maken en alles planten en zaaien in mooie recht lijnen. Binnen een week veranderen de zaden en het plantgoed in kleine plantjes. Daarmee is de start van oogstjaar 2018 een feit.